skip to Main Content

DEN FINSKA BASTUN

Bastun är en viktig del av den finländska kulturen och det dagliga livet i Finland. I århundraden har finländarna kopplat av, badat, samtalat, umgåtts, lagat mat och mått bra i bastun. De vanligaste bastutyperna i Finland är vedeldade och elektriska bastur. Något ovanligare och med en mild, rökig känsla är rökbastun.

Varför ska man bada bastu? Bastu-upplevelsen handlar om såväl fysisk som själslig rening. Bastubad ger avkoppling och lättar även på spänningar och stress. Att tillsammans med andra dela ett litet utrymme som är uppvärmt till 70–100 C°, gör det lättare att lägga alla roller och titlar åt sidan. I en bastu är alla människor jämlika och kan prata fritt och öppet om viktiga ämnen. I Finland tas många viktiga affärsbeslut i bastun och förr i tiden löstes även politiska frågor där.

Etikettsreglerna som gäller i bastun är ganska enkla. Det anses både artigt och hygieniskt att duscha såväl före som efter bastubesöket. Tänk på att lägga en handduk på bastulaven att sitta på eftersom laven kan vara varm och på grund av hygieniska skäl. Stanna i bastun så länge du tycker det känns skönt. Du kan komma in igen så många gånger du vill. För att ytterligare höja bastu-upplevelsen är det tradition att slå sig själv och andra försiktigt med ett björkris (“vasta”). Detta är inte avsett att vara masochistiskt på något sätt, utan för att stimulera blodcirkulationen, absorbera näringsämnen och så avger det en ljuvligt fräsch doft. Medan du tar en paus från bastun för att svalka av dig, kan du passa på att ta ett dopp i en sjö eller ta en dusch, en kall öl eller annan dryck. Även på vintern kan man ta sig ett dopp i sjön genom ett hål i isen (“avanto”). Eller varför inte rulla runt i snön eller bara sitta ute i minusgrader? “Avanto” är bra för blodcirkulationen, men de flesta gör det för adrenalinkicken.

Back To Top